Interview met ASML – Hoofdsponsor Uniekloop

ASML is trots om maatschappelijk partner van de Uniekloop bij de Halve van Helmond te zijn omdat ze graag bijdragen aan initiatieven die mensen samen brengen en het belangrijk vinden dat iedereen mee kan doen, ongeacht fysieke of mentale beperkingen.

Lees hieronder het interview met Anke Hagemeijer, Program Manager Society & Community Engagement bij ASML.

Kun je in het kort uitleggen wat voor bedrijf jullie zijn?

ASML maakt machines waarmee computerchips kunnen worden gemaakt. Voor de duidelijkheid: ASML maakt zelf dus geen computerchips, maar is een onmisbare leverancier van machines voor chipproducenten in Azië, Europa en Amerika. Deze chips zijn in ons dagelijks leven haast niet meer weg te denken – denk aan auto’s, computers of mobiele telefoons. Maar ook aan zonnepanelen en medische apparatuur. Als je een apparaat gebruikt met een chip erin, dan is de kans heel groot dat ASML technologie daar een rol in heeft gespeeld.

Wij vinden het super dat jullie de HvH sponsoren. Wat is jullie motivatie om ons evenement te sponsoren?

ASML groeit en is een belangrijke groeimotor van Nederland geworden. We kijken daarom samen met partners hoe we deze groei in de juiste balans kunnen brengen voor alle inwoners in onze regio zodat dit een fijne plek blijft om te wonen.
We dragen daarom graag bij aan initiatieven die mensen samen brengen. Sport is daar een mooi voorbeeld van. Bij ASML vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Ongeacht je fysieke of mentale beperkingen. We zijn daarom trots om maatschappelijk partner van de Uniekloop bij de Halve van Helmond te zijn.

Deelnemers van de Halve van Helmond hebben ieder hun eigen doel waar ze voor gaan strijden om het te halen. Wat is het doel van uw bedrijf?

We werken iedere dag aan technologie die gebruikt kan worden om de grote uitdagingen waar we voor staan helpen op te lossen. Denk aan klimaat, energie, mobiliteit en medische zorg. Met onze geavanceerde technologie maken we andere innovaties mogelijk.

Bij de HvH staat trots zijn op je prestatie, op elkaar en op Helmond voorop. Waar zijn jullie als bedrijf trots op?

ASML is trots dat wij vanuit onze thuisbasis in Veldhoven in 40 jaar zijn uitgegroeid naar een wereldspeler van formaat. We werken daarom graag samen met lokale partners om de Brainport voor alle inwoners in onze regio een fijne plek te houden om te wonen.

Als HvH willen we zorgen voor verbinding door samen te sporten, ieder op zijn eigen niveau: jong- oud, wedstrijdloper – recreatief, individueel of met een bedrijf/organisatie. Hoe zorgt u binnen uw bedrijf voor verbinding?

Als onderdeel van deze regio kijken wij hoe wij belangrijke lokale initiatieven kunnen ondersteunen. ASML draagt graag bij aan initiatieven die mensen samen brengen en waar iedereen aan mee kan doen. Deze ondersteuning kan financieel zijn, maar het kan ook zijn dat de medewerkers van ASML in Veldhoven zelf de handen uit de mouwen steken en kennis of praktische hulp aanbieden. ASML richt zich specifiek op drie terreinen: Onderwijs gericht op techniek, Sport, kunst en cultuur en lokale initiatieven.

Bij de HvH is duurzaamheid een belangrijk thema, wandelen en hardlopen zijn natuurlijk duurzame activiteiten. Daarnaast besteden we in de organisatie ook veel aandacht aan duurzaamheid. Wat voor rol heeft duurzaamheid in uw bedrijf?

ASML zet zich in om microchips nog sneller te maken met minimale verspilling, energieverbruik en uitstoot. In ons dagelijkse werk letten we ook op duurzaamheid, denk aan hergebruik en energiebesparing, het stimuleren van duurzame mobiliteit (fiets, OV, carpoolen, elektrische auto’s) maar ook de manier waarop we onze gebouwen bouwen. Ook lokaal zetten we ons in voor duurzaamheid. Zo doneerde ASML onlangs nog met Trees for all 4,000 bomen aan de gemeente Veldhoven.

Met de HvH willen we zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. Heeft u initiatieven om uw personeel in beweging te krijgen?

ASML stimuleert haar medewerkers op veel manieren om in beweging te blijven. Er zijn een breed scala aan ASML sportgroepen actief, waaronder ook de ASML runnersclub.
Ook stimuleert ASML om te fietsen naar het werk. Met het programma Bike On realiseerde ASML-ers werkzaam in Veldhoven ruim 33,000 fietsritjes van en naar de ASML campus in 1 week.

Doen jullie mee met de bedrijvenloop en zo ja, wat doen jullie als voorbereiding?

ASML stimuleert haar eigen medewerkers om deel te nemen aan de ASML Eindhoven Marathon. Afgelopen jaar startten er ruim 2,000 ASML-ers. Ter voorbereiding organiseert de ASML runnersclub loopclinics om goed voorbereid aan de start te verschijnen.

Als laatste vraag: Graag een korte en krachtige aanmoediging voor alle deelnemers van de HvH.

We wensen iedereen succes om op zijn eigen manier een topprestatie te leveren.