Parcours Lavans Halve van Helmond

Voor de hardloopwedstrijd worden rondes van 5 en 10 km uitgezet. De halve marathon lopers lopen 2 ronden van 10,55 km. De sportparken van beide verenigingen zijn onderdeel van het parcours. De start en finish zijn bij de Helmondse Atletiekclub, sportpark Molenven in Stiphout. Om de 5 km is er een verzorgingspost voor de lopers.

Het parcours is geheel verhard!

Voor de wandeltocht is een route van 15 km uitgezet, zie hieronder bij route wandeltocht.

De routes van de hardloopwedstrijden zijn definitief vastgesteld. Bekijk ze hier in detail:

De route van de halve marathon:

Het parcours van de halve marathon is officieel gemeten en gecertificeerd op 11 oktober 2020 door de Atletiekunie. De halve marathon is dus een officieel erkend wedstrijdparcours.

De route van de 10 km:

De route van de 5 km:

Sfeerimpressie van de route:

Hazelaar Stiphout

Uitzicht op de Veste vanaf de Balsbeemden

Smeedsbeemden Brandevoort

Goed om te weten:

  • Het parcours is geschikt voor visueel gehandicapte deelnemers die begeleid worden door een buddy.
  • Om de 2,5 km is er een verzorgingspost voor de lopers
  • Een bezemwagen rijdt over het parcours om uitvallers op te vangen
  • Verkeersregelaars en wegafzettingen zorgen voor een veilige en verkeersvrije route
  • EHBO is aanwezig op het sportpark en op aangewezen punten langs de route
  • Startnummers kunnen op het sportpark vanaf een uur voor de start afgehaald worden

Route wandeltocht 15 km of 7 km: ‘slingeren door de Stiphoutse bossen’

De wandeltocht van de Halve van Helmond start om 9.30 uur vanaf het H.A.C. terrein gelegen op het sportpark Molenven. Er wordt gezamenlijk gestart (later starten is niet mogelijk) onder leiding van enkele begeleiders. De 15 km route loopt veelal door de bossen in Stiphout, halverwege is er een stop om iets lekkers te nuttigen en te drinken. Het is mogelijk om de route in te korten, je loopt dan 7 km.

Sfeerimpressie van de route

De Stiphoutse bossen is een Nederlands natuurgebied van 525 ha en is gelegen op de grens van drie gemeenten, n.l. Helmond, Laarbeek en Nuenen. Het gebied wordt doorsneden door de Gerwenseweg tussen Stiphout en Gerwen. De bossen zijn gelegen op de dekzandrug die zich bevindt tussen het stroomgebied van de Dommel en de Aa. Het betreft de voormalige gemeente gronden van Lieshout, Gerwen, Nuenen en Stiphout. De heidevelden en voormalige stuifzanden zijn in de jaren 20 van de 20e eeuw voornamelijk beplant met grove den en diverse sparrensoorten. Een belangrijke initiatiefnemer hiervoor was de gemeente Helmond, die daartoe grote percelen in wat toen nog de gemeente Stiphout was, opkocht om daar heide te beplanten. Van deze activiteit getuigen ook nog de kaarsrechte lanen in het gebied, die ten doel hadden om het hout af te voeren. Enkele heiderestanten en vennen zijn nog aanwezig.